Vaccinarea câinilor în primele luni de viață – Când și cu ce?

5
1729

Când trebuie să încep să îmi deparazitez și vaccinez câine? Ce marcă de vaccin îi oferă cea mai sigură protecție? Când pot să îl scot afară?

In cazul puilor de caine infestati pe cale intrauterină sau trans-mamară, astfel infestatia cu ascarizi poate aparea de la varste fragede, deparazitarea acestora va incepe de la varsta de doua saptamani cu rapel la 14 zile pana la varsta de 12 saptamani.

La cateii ale caror mame au fost deparazitate corespunzator intern si extern in ultimele 3 – 4 luni, deparazitarea interna poate incepe la varsta de 4 saptamani si se vor repeta din doua in doua saptamani pana la varsta de 12 saptamani. Puii de caine infestati pe cale intrauterină sau trans-mamară pot fi deparazitati de la varsta de doua saptamani cu rapel la 14 zile pana la varsta de 12 saptamani, dupa care se recomanda efectuarea la fiecare 4 luni a unui examen coproparazitologic si daca este nevoie administrarea de antiparazitante interne sub forma de comprimate, solutii, paste administrate per os sau pipete cu aplicare la nivelul dermului.

Produsele recomandate de catre cei de la www.fanvet.ro pentru deparazitarea puilor de caine sunt: Drontal Puppy (doza recomandata este de 15 mg febantel şi 14,4 mg pirantel embonat / kg greutate vie, aceasta corespunde la 1 ml de suspensie pe 1 kg greutate vie) si Milbemax Puppy (administrate in doze minime recomandate de 0,5mg milbemicin oxime si 5mg praziquantel per kg greutate corporala).

Schema de vaccinare pentru micul companion, recomandata de firma MSD producatoarea vaccinurilor Nobivac incepe la varsta de :

  • 3 saptamani cu vaccinul Nobivac KC – vaccin impotriva Tusei de canisa (traheobronsita infectioasa)
  • 6 saptamani imunizarea se va face cu vaccin monovalent Nobivac Parvo C impotriva infectiei cu Parvovirus Canin sau vaccin bivalent Nobivac Puppy DP impotriva infectiei cu Parvovirus si impotriva Bolii Care (Distemper sau Jigodie – produsa de un virus din familia Paramixoviridae, genul Morbilivirus). De retinut ca ambele boli sunt foarte grave cu o mortalitate ridicate de 80% –90% in randul puilor de caini.
  • 9 saptamani catelul va fi vaccinat cu un vaccin cu 4 valente Nobivac DHP L, pe langa Parvoviroza si Distemper la care se face rapel, introducandu-se inca doua valente impotriva Hepatitei Rubarth si a Leptospirozei, ultimle doua avand o incidenta si mortalitate mai scazute.
  • 12 saptamani urmeaza vaccinarea cu vaccinul polivalent Nobivac DHPPi RL, care pe langa rapel pentru bolile enumerate mai sus introduce si valentele impotriva Parainfluentei canine si a Rabiei (Turbarea). De mentionat faptul ca Vaccinarea Antirabica este obligatorie prin lege, deoarece Rabia se poate transmite la om iar mortalitatea este de 100%
  • La 12 luni se va reefectua un rapel cu vaccinul Nobivac DHPPi RL KC, urmand ca acesta sa fie repetat in fiecare an de viata al animalului.

Foarte important de retinut este ca vaccinarea impotriva Rabiei se poate face doar dupa ce catelul dumneavoastra a fost microcipat si inregistrat in RECS.