Tipuri de fundații

3
1093

 Nu mi-am imaginat niciodată că atunci când vrei să îți construiești o casă trebuie să ții cont de o grămadă de chestii. După mintea mea partea cea mai grea o avea arhitectul atunci când se apucă de proiect, să deseneze după cerințele și dorințele proprietarului. Nici prin gând nu mi-a trecut că rolul cel mai important în construirea unei casă o are fundația care și ea, la rândul ei este de mai multe feluri și care nu se face chiar așa, oricum.

Să înceapă documentarea …

Fundațiile sunt, în general:

  • fundații izolate
  • fundații continue
  • generale (radier general, de exemplu)

Exista și anumite fundații speciale, cum ar fi cele cu piloți, care, la rândul lor pot fi izolați sau înșiruiți, urmând ca modul în care ei să preia încărcările casei de deasupra, ori ca niște fundații izolate, ori ca niște fundații continue.

Alegerea tipului de fundații ține și de modul în care casa transmite eforturile:

  •  printr-o serie de sarcini relativ izolate (stâlpii unei structuri în cadre) sau
  • prin linii continue, (pereții portanți din zidărie sau beton armat).

Întotdeauna ne-am dori ca nu numai fundațiile, dar orice materiale de construcții să fie folosite în cantități cât mai mici, urmând astfel să coste cât mai puțin.

Terenul însă, uneori, nu poate prelua eforturile acestea, sau nu le poate prelua eficient: să zicem ca un stâlp de doar 30×30 cm ar avea nevoie de o fundatie de 4 mp, adică 2×2 metri. În acest caz, alte elemente de fundație „preiau” sarcinile prea mari și le distribuie uniform unor suprafețe mai mari de fundație.

Putem, așadar, să fim în situația în care o structură în cadre, care se descarcă prin niște stâlpi nu foarte mari, zvelți, să aibă fundații continue, sau chiar generale, cum ar fi un radier general.

În aceste cazuri, aceste elemente de construcție sunt vitale, funcțiile lor pentru viitoarea casa fiind critice, prin urmare și consumurile de materiale pentru realizarea lor sunt considerabile.

Poate ca nu este exagerat sa pomenim Burj-Al-Arab care, construit pe un teren nisipos și extrem de umed a avut nevoie de nenumărați piloți forați la niște adâncimi extrem de mari.

Piloții nu mai depind atât de presiunea pe care terenul o suporta, ci de forțele de frecare ce apar intre suprafața lor și cea a terenului, frecări care sunt atât de mari încât nu pot fi „învinse” de forțele create de masa clădirii de deasupra.

Astfel de fundații sunt însă chiar și tehnic numite fundații speciale, iar proiectarea și execuția lor se face întotdeauna foarte temeinic, în condiții atât de bine controlate și verificate, încât chiar și amintirea lor nu își are locul în micul nostru ghid de construcții pentru case și vile.

În cazul caselor, chiar și cele având o structură de rezistență în cadre, greutatea și comportamentul în caz de seism al parterului (zidării de umplutura, sarcini utile șamd) reprezintă o cotă destul de mare din totalul general, astfel încât adesea fundațiile lor sunt cel mai adesea tot continue.