Sistemul de irigat, in prag de sezon rece

0
803

Instalat dintr-o nevoie evidenta, sistemul de irigat impune un alt plan pe timp de iarna. Pe cat de practic este pe timp de vara, pe atat de inutil toamna sau iarna. Avand in vedere investitia in astfel de sisteme de irigat gradina si gazonul este clar ca iti vei dori sa le protejezi pentru buna lor functionare pe termen lung.

In primul rand, un astfel de sistem necesita sa faci golirea de apa. Aici totul depinde de modul in care a fost proiectat sistemul in cauza. Daca este pe stil automat, golirea este la fel. O metoda mai sigura este folosirea unui compresor, dupa ce inchiderea robinetului principal de alimentare cu apa a fost oprit. Spus pe scurt, asta inseamna sa se introduca aer in instalatie, presiunea acestuia sa inlocuiasa apa.

In al doilea rand, intrucat sistemul de irigat gradina si gazonul este unul complex, vei descoperi ca golirea de apa se necesita si la nivel de electrovalve si al pompei. Ai nevoie de specialist din acest punct de vedere pentru ca ultimul lucru care ti-l vei dori este sa strici o parte componenta a acestui sistem. Presiunea aerului, daca se foloseste un compresor, trebuie sa fie una potrivita si mai apoi sunt pasi migalosi ce numai un specialist ii va bifa corect.

Din lista de sfaturi pentru a completa misiunea de protejare a sistemului de irigat in prag de toamna-iarna se numara:

  • Senzorul de ploaie trebuie acoperit. Poti face asta cu ajutorul unei bucati de plastic, pentru a evita inghetarea zonei. Asta o vei face dupa ce elimini apa, desigur.
  • Presiunea maxima a aerului nu ar trebui sa depaseasca pragul de 5, 5 bari.
  • Robinetele de evacuare nu trebuie sa ramana deschise dupa evacuarea apei.

Pare o misiune destul de complicata, mai ales pentru cei care nu cunosc in amanunt ce a implicat instalarea acestui sistem. De aceea este indicat sa apelati la cei cu care ati colaborat, pentru a bifa intretinerea acestui echipament. Mai cu seama pentru ca la final de sezon rece, prin primavara, sistemul va fi din nou necesar a fi pus in functiune, in mod corect, ultimul lucru dorit este sa se strice.

Cat despre timpul potrivit de a incepe stoparea in functionare a acestui sistem si a golirii acestuia se considera ca inceputul de octombrie este perioada optima. Nu trebuie nici sa astepti prea mult; oricum toamna aduce si ploi asa ca gazonul va fi ud si fara interventia ta.