Semnificația culorilor

5
760

Culorile joacă un rol foarte important în viața oamenilor. Ele nu influențează doar alegerea hainelor sau decorarea locuințelor, ci acționează și asupra stării de spirit și a sentimentelor. O simplă culoare ne poate transmite o stare de calm, agitație, relaxare sau ne putem încărca cu foarte multă energie, tocmai din această cauză ar fi bine să analizăm fiecare culoare care ne place și să știm ce reprezintă.

O să încep cu albul, care pentru mine această culoare a devenit un fel de defect profesional, ca să zic așa, deoarece ca veterinar în garderoba de clinică și nu numai predomină această culoare. Am inclusiv și un halat de baie alb, frumos și pufos. Altfel spus, albul emană puritate și prospețime, fiind o culoare luminoasă, liniștitoare și vaporoasă. În Europa este simbolul virginității și culoarea rochiei de mireasă. În spitale, personalul medical poartă adesea halate albe, care degajă impresia de curățenie. Însă prea mult alb provoacă un efect de uniformitate, cu riscul plictiselii, putând duce la dispariția interesului.

Roșul este culoarea dragostei, semnalează emoții intense. Atracție sexuală, anxietate, furie și alte sentimente puternice, extreme, primare au drept conotație culoarea roșie. Un articol de îmbrăcăminte roșu contribuie la consolidarea încrederii în sine însuși și a forței mentale. Pe de altă parte, se pare că roșul alterează spiritul analitic, lucru deloc surprinzător dacă se ține seama de faptul că, în situația acestei culori, instinctul trece înaintea analizei. De fapt, culoarea roșie nu oferă siguranță, ci menține adrenalina la un nivel ridicat.

Galbenul evocă energia solară, fiind asociat cu fericirea și optimismul. Un mediu colorat în galben stimulează energia și dorința de inovare. Însă, cu trecerea timpului poate deveni opresiv, mai ales în cazul camerelor zugrăvite în culoare aprinsă. Acest lucru se întâmplă mult mai rar în privința galbenului pal, care dinamizează fără să obosească.

Albastru poate fi asociat  cu o paletă diversă de influențe, având numeroase nuanțe, fiecare exercitând o influență specifică asupra atmosferei și a stării de spirit. Albastrul este în mod clasic culoarea liniștii și a calmului, faptul că este simbolul căștilor albastre nefiind întâmplător. El poate totuși sugera și răceală, autoritate și chiar aroganță. O haină bleumarin — costum sau taior — reflectă loialitate, fidelitate, soliditate și leadership. La un interviu de angajare, culoarea albastru închis este un atu suplimentar. Albastrul deschis și cel pal aduc liniște și calm, însă o cameră zugrăvită în aceste culori dă o impresie de răceală.

Care este culoarea ta preferată?