Semnificația bradului de Crăciun

4
1093

De fiecare dată când mă gândesc la Crăciun, gândul îmi zboară la mirosul de brad și de faptul că am de an, împreună cu familia împodobil bradul.

Bine, cred că gândurile mele s-au schimbat un pic încă de când mi-a zis mama cum stau lucrurile cu Moș Crăciun și am renunțat să mă mai gândesc la EL prima dată. Așadar abia aștept să vină Crăciunul și să împodobesc bradul.

flori-brad-crescut-in-ghiveci-175-200-cm-33166Dar, de fapt, ce semnificație are bradul de Crăciun?

În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase, etc

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Pe lângă bradul de Crăciun, creștinii ornează și așa numitele coronițe de Crăciun, agățate pe ușile de la intrare simbolizează sănătate și noroc, iar forma rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu piere niciodată.

O altă plantă folosită la decorarea caselor în preajma Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune despre vâsc că este o plantă tămăduitoare, simbolizând, la unele popoare, armonia și pacea. De asemenea, sărutul sub vâsc face mai trainică și mai puternică iubirea într-un cuplu.

Se știe despre Crăciun că este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii și a cadourilor. De altfel, Crăciunul este o sărbătoare plină de lumină, de semnificații și simboluri.

Sărbătoarea Crăciunului a fost întotdeauna o sărbătoare a bucuriei pentru creștini, dar, mai ales pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare momentul împodobirii pomului de Crăciun sau zilele în care merg la colindat, primind în schimb daruri. Totodată, se obișnuiește, la creștini, ca în ajunul Nașterii Domnului, cât și în ziua de Crăciun, să se meargă la biserică, după care să se ia masa în familie, în mijlocul celor dragi.

Bradul de Crăciun este o tradiție oarecum recentă în România, dar este cel mai îndrăgit obicei al sărbătoriilor de iarnă, datorită simbolurilor care i se asociază, și anume: dragoste, bucurie, fericire, împlinire, speranță, viață, sănătate, magie

Toată copilăria mea ai mei mi-au cumpărat brad natural în ghiveci pentru ca mai apoi să-l putem planta la țară, în curte și nu să-l aruncăm. Când am mai crescut am decis că vreau să protejăm natura și ar fi mai bine să luăm un brad de plastic pe care să îl avem ani de zile.

Anul acesta, voi împodobi din nou un brad natural în ghiveci, pe care mai apoi îl voi planta în curte.

Știu că unii dintre voi deja și-au împodobit bradul, însă noi o vom facem abia pe 24, așa cum spune tradiția.

Dacă încă nu v-ați achiziționat încă brad natural, în ghiveci și nici nu aveți timp să umblați după el, puteți apela la cei de la Floria.ro care vă livrează bradul direct acasă.

Ce fel de brad vei împodibi anul acesta? Natural sau artificial?