Secretele unei grădini frumoase primăvara

8
1186

 Dacă îți dorești o grădină cu flori frumoase la primăvară, adevărata pregătire începe încă din toamnă când trebuie să te gândești ce flori și arbuști ornamentali îți dorești să ai în grădina ta la primăvara.

Îmi aduc aminte că bunica îmi spunea că  toamna este cea mai bună perioadă a anului pentru a plantă lalele, narcise și zambile, lăcrămioare sau diverse tipuri de flori bienale. Odată plantați, bulbii vor intră în repaus vegetativ în timpul iernii, iar în primele zile călduroase ale primăverii vor crește armonios și îți vor oferi inflorescențe splendide.

Înainte de a ne apuca de plantat mergeam cu bunica mea în căutarea bulbilor perfecți, însă acum cum tehnologia a avansat și există site-uri specializate pentru așa ceva, nu am mai pierdut vremea prin oraș și am plantat în curte bulbi de toamnă găsiți pe tulipshop.ro

Chiar dacă bulbii de lalele, narcise, lăcrămioare și frezii erau la un click distanță, mi-am amintit de sfaturile bunicii și anume:

  • să verific țesutul bulbilor care trebuie să fie fermi, tari, fără părți moi sau mucegăite.
  • să nu fie încolțiți
  • bulbii să fie cât mai mari

Narcise

Bulbii de narcisă se recomandă a se planta mai devreme decât bulbii de lalele, pentru că pot forma ușor rădăcini la depozitare. Se vor planta la o adâncime de 12-15 cm, la o distanță de 5-10 cm.

Narcisele preferă zonele însorite sau parțial umbrite și nu suportă solurile grele, cu multă umezeală, unde bulbii pot putrezi.

Lalele

Bulbii de lalea se plantează în gropi adânci de 10-12 cm, unde bulbul se așează cu discul în jos. Se recomandă ca fixarea bulbului să se realizeze într-un strat de 2-3 cm de pământ mărunțit la bază gropii, la distanță de 10-12 cm. Lalelele cresc foarte bine la umbră, însă le face bine și soarele, astfel că poți planta bulbii aproape oriunde în grădină.

Zambile

Bulbii de zambilă se plantează la fel că și bulbii de lalele, la adâncimi de 12-15 cm, distanța dintre plante fiind de minim 10 cm. Bulbii se vor așeza în groapa de plantare cu discul în jos. Adâncimea de plantare este influențată mult și de mărimea bulbilor.

La fel ca și în cazul bulbilor de lalele, zambilele se vor scoate atunci când frunzele s-au uscat, se vor curața bulbii și vor fi depozitați în locuri răcoroase și aerisite.

Pentru că operațiunea de plantare să aibă succes, bunica mi-a împărtășit secretul ei și m-a sugerat să ud pământul cu o zi, două înainte și să fie bine mărunțit, după care pământul se udă  iar după ce floarea a fost plantată.