Scorpionii si veninul acestora

5
1443
venin-de-scorpion
venin-de-scorpion

Unele animale se apara, in fata unei amenintari potentiale, prin pulverizarea unui lichid. Cel mai cunoscut exemplu in aceste sens, este cu siguranta cel a sconcsului, a carei pulverizare contine substante chimice care determina un miros neplacut, fiind o metoda de aparare. Alte specii de animale pulverizeaza spray-uri chimice intr-un mod mult mai interesant. De exemplu gandacii Bombardier pot pulveriza un produs chimic, care are o temperatura de 100 grade Celsius. Acestia fac acest lucru printr-o serie de reactii chimice care se produc in interiorul corpului lor, eliberand lichidul „fiert” in momentul potrivit, pentru a preveni astfel si arderea in sine.

Scorpionii pulverizeaza veninul

Cel putin sapte specii de scorpion pulverizeaza veninul pentru a se apara atunci cand sunt amenintati. Cu toate acestea, un produs chimic asemeni acestui venin poate fi devastator si costisitor, iar un scorpion nu l-ar irosi degeaba pe un pradator potential, care nu prezinta o amenintare pentru acesta.

Un studiu recent, realizat de Zia Nisani si Wiliam K. Hayes la Universitatea Loma Linda din california, au descoperit ca cel putin un scorpion isi poate controla pulverizarile de venin, in functie de nivelul la care acesta este amenintat. Cand cercetatorii au apucat scorpionul de coada cu un forceps, acesta a pulverizat o cantitate infima de venin. Cu toate acestea, scorpionul ar fi eliberat o cantitate mult mai mare de venin daca acest lucru ar fi fost insotit de un puf de aer.

Asadar scorpionii au fire de par senzoriale pe suprafata picioarelor, care ii ajuta sa detecteze atat pradatorii cat si prada. Prin urmare, avand doua repere ale unui pradator in acelasi timp, poate determina o reactie mai accentuata a scorpionului.

Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand scorpionul incepe sa pulverizeze venin si face miscari bruste, veninul al putea fi raspandit pe o zona mai larga si in acest fel sa loveasca un potential pradator. Acest lucru este similar cu ceea ce fac cobrele cand elimina venin: acestea isi misca capul intr-o miscare ondulatorie astfel incat veninul sa se imbrastie pe o zona mai mare.