Sânzienele sau Drăgaica – obiceiuri, superstiții

3
1051
noaptea de sanziene

Pe 24 iunie, se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica, așa cum mai este cunoscută această sărbătoare în tradiția populară.

Dacă vom avea curiozitatea să ne uităm peste un calendar creștin ortodox, vom vedea că în calendar, astăzi, se sărbătorește de fapt nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În calendar popular, aceasta sărbătoare este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

În ziua de Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace, acestea fiind un foarte bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, erau duse la biserică pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, apoi, pentru tratarea bolilor sau alungarea tuturor relelor. De altfel, acum, o dată cu venirea verii, era un bun prilej pentru culegerea plantelor de leac, toate având o eficacitate sigură. În noaptea de Sânziene răsare şi floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege.

 

Tot în noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.

P.S – fetelor nu uitați să vă puneți flori sub pernă pentru a vă visa ursitul! Promit să-mi pun și eu și să vă povestesc dacă l-am visat sau mai am de așteptat încă un an.