O centrala termica aleasa corect iti poate aduce facturi mai mici la iarna

0
832

Dupa cum va spuneam si in articolele trecute, de cateva luni am reusit sa ne mutam la casa noastra si de atunci si pana acum suntem intr-un continuu maraton de vizionare a celor mai bune oferte de mobilier, obiecte decorative pe care sa le cumparam pentru acasa.

Cu greu ne-am hotarat sa dam comanda pentru mobilierul din bucatarie si dormitor iar acum ne aflam intr-un razboi al gusturilor pentru sufragerie. Fiecare vrea alta culoare de mobilier, alt model si din cauza asta stam de cateva zile si ne uitam peste ofertele primite in speranta ca vom gasi ceva care sa ne placa la amandoi.

Sa va mai spun ca au venit si zilele friguroase peste noi si nu avem inca centrala in casa? Nici macar nu stiam ce model de centrala ne trebuie si cum se procedeaza sa gasim pe cineva autorizat care sa vina sa o monteze.

Pentru ca centrala termica este o investitie importanta, alegerea ei trebuie facuta cu atentie, in urma unei documentari serioase.

In urma documentarii am ajuns la urmatoarele concluzii:

In functie de combustibilul utilizat avem de ales intre centralele pe gaz metan, cele pe GPL, centrale pe combustibil solid (lemn, carbune, brichete de rumegus, peleti), centrale pe combustibil lichid (pacura, combustibil tip M, motorina), pompele de caldura sau centralele electrice.
Teoretic, aici vom alege in functie de combustibilul pe care il avem la dispozitie.

In functie de modalitatea de evacuare a gazelor de ardere
Centrale termice cu tiraj natural. Acest tip de centrala termica preia aerul necesar arderii gazelor naturale din incaperea in care este montata centrala termica. Acest tip de centrala este mai ieftina. Evacuarea gazelor arse se face printr-un cos de evacuare care trebuie scos in afara locuintei.
Centrale termice cu tiraj fortat. Pentru a isi procura aerul necesar procesului de ardere, aceste centrale preiau aerul din afara locuintei, pritr-un kit de alimentare cu aer. Din acest motiv, un mare avantaj este acela ca poate fi montata in incaperi mici, cum ar fi debaraua din bucatarie. Pentru evacuarea gazelor arse, este folosit acelasi kit de alimantare cu aer, care are o structura tubulara.
– Centrale termice cu tiraj fortat in condensatie. Acestea sunt cele mai scumpe dar si cele mai eficiente. Principiul de functionare este acelasi cu cel a centralelor cu tiraj fortat, imbunatatit printr-un sistem de recuperare a caldurii degajate pe kitul de evacuare. Acest mecanism refoloseste caldura emanata de gazele arse pentru incalzirea apei.

In functie de necesarul termic
– Este foarte important  sa alegem centralele in functie de necesarul termic al locuintei, pentru aceasta nu trebuie sa uitam sa ne achizitionam si termostate centrale termice pe gaz.

termostat-de-ambianta-c7rf-logictherm-365-369x369

Producerea de apa calda menajera
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este producerea de apa calda menajera. In functie de numarul de persoane din casa sau in functie de consumul de apa calda, trebuie sa te asiguri ca centrala ta va reusi sa faca fata solicitarilor de apa calda.

Alte elementele de care trebuie să tii cont atunci cand alegi centrala termica sunt:
– randamentul si eficienta energetica a centralei termice;
– sistemul de informare si diagnoza;
-modalitatea de instalare;
-design si ergonomie;
-siguranta in exploatare (protectie la inghet, evacuarea gazelor arse, protectie electrica etc.)
-garantie si servicii post garantie;
-metode de instalare si utilizare.