Noi conflicte in Yemen

0
727
conflicte
conflicte

Avioanele coalitiei Arabe au efectuat atacuri aeriene in capitala Yemenului, Sanaa, cu cateva ore inainte de inceperea armistitiului. Un depozit de arme, folosite de miscarea rebela Houthi, in partea de nord- est a orasului, a fost vizat in urmatoarea zi, trimitand o coloana de fum in aer. De asemenea, coalitia a bombardat rebelii in sudul orasului Aden.

Armistitiul propus a fost acela de a permite livrari, in scopuri de ajutor umanitar. Aceste ajutoare urmeaza sa inceapa la ora 23:00 (ora locala). Cu toate acestea, Arabia Saudita a declarat ca pauza atacurilor aeriene pe care o ofera, este conditionata Houthis, responsabili de incetarea focurilor. Houthis a fost de acord cu aceasta intelegere, dar a declarat ca acestia vor ataca la orice neintelegere a acordului.

Conflicte si bombardamente

Martorii au declarat ca, saptamana trecuta, aeronavele coalitiei au bombardat depozitul de arme de la o baza militara de pe Muntele Noqum, aflat in partea de est a orasului Sanaa, timp de doua zile. Exploziile au cauzat prabusirea unor portiuni a muntelui intr-o rona rezidentiala, omorand cel putin cinci persoane, declara agentia de stiri AFP.

Coaltitia a bombardat, de asemenea, pozitia Houthi din Aden, iar politia locala s-a aliat, continuand sa lupte impotriva rebelilor din orasul-port si in celelalte zone sudice ale tarii. Cu toate acestea, agentia de stiri Reuters a declarat ca nu exista rapoarte oficiale cu privire la numarul de victime care au participat la grava de saptamana trecuta.

Totusi, Organizatia Natiunilor Unite declara ca cel putin 828 de civili si-au pierdut viata iar altii 1511 au fost raniti de la inceputul campaniei coalitiei. Cele sase zile, incepand de la 4 pana pe 10 mai, au fost cele mai grele, cu cel putin 182 civili ucisi, dintre care aproape jumatate dintre ei erau femei si copii. O proportie semnificanta a accidentelor au fost cauzate de atacurile aeriene, acestea avand loc, in special, in regiunea nordica a provinciei Saada.