Modificarile noului cod rutier, cu focus pe protectia copiilor

0
511
Coduil Rutier

Nu o data am vazut in trafic soferite cu copii transportati pe bancheta din spate, fara centura, fara nici un fel de protectie. Copii mici, poate chiar de 3-4 ani, care stateau cu capsorul intre scaunele din fata, chiar pe mijlocul banchetei din spate. Exista oare in masina un loc mai periculos decat acela? Nu cred.

De fiecare data cand vad o situatie de genul asta, imi aduc aminte de o reclama care rula pe TV acum cativa ani, cand se atragea atentia asupra locului respectiv si se incuraja transportul copiilor in dispozitive omologate, in scaune de masina sau inaltatoare ori, pentru copiii mai mari, in centura de siguranta. Tin minte ca in reclama respectiva, la impact, copilul zbura de pe bancheta din spate direct prin parbriz. Nu ai cum sa uiti asa ceva si nu ai cum sa omiti un asemenea pericol, in special cand e vorba de copilul tau. Sau ma rog, asa ar trebui sa fie.

Inteleg ca poate fi dificil sa convingi un copil sa stea cuminte in scaunul de masina sau sa isi lege centura de siguranta, dar cred ca protectia lui e mai importanta decat o preferinta de moment. De aceea cred ca trebuie luata in serios aceasta problema si in sfarsit legea din Romania s-a aliniat si ea la aceasta nevoie.

Asadar, codul rutier s-a actualizat acum recent, in februarie, cu cateva reglementari importante despre care ar fi bine sa stiti inainte sa porniti la drum.

Iata-le pe cele mai importante dintre ele:

  • Copiii cu inaltime de pana la 135 centimetri trebuie fixati intr-un dispozitiv omologat pentru transportul copiilor (un scaun special pentru copii) atunci cand sunt transportati cu un vehicul;
  • Copiii cu inaltime de peste 135 centimetri pot fi transportati doar purtand centura de siguranta fixata astfel incat sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului (pentru a va asigura de acest lucru, se pot folosi inaltatoare speciale);
  • Scaunele pentru copii cu varste de pana la 3 ani se pot aseza fie pe locurile din spate (preferabil) sau pe locul din fata, doar daca masina nu este dotata cu airbag sau daca acesta exista in dotarea masinii, dar este dezactivat;
  • In cazul transportului cu un taxi sau un alt mijloc de transport, copiii cu varste sub 3 ani vor trebui asezati doar pe locurile din spate, unde vor trebui supravegheati permanent de un adult;
  • Amenzile pentru nerespectarea noilor prevederi legale pot ajunge pana la 490 de lei, respectiv 4-5 puncte de amenda;
  • Un nou indicator a fost introdus in codul rutier, indicator ce este reprezentat printr-un triunghi cu varful in sus, pe fond alb si cu margini rosii si care in centru are un punct negru. Acest indicator semnalizeaza zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumite “puncte negre”. Acest punct negru reprezinta un sector de drum cu lungimea de maximum 1 km, pe care, intr-o perioada de 5 ani consecutivi s-au inregistrat minimum 10 accidente grave de circulatie, soldate cu cel putin 10 persoane decedate sau ranite grav.

Asadar, inainte de a porni la drum, nu uitati ca protejarea copiilor vostri este o prioritate si ca aceste prevederi legale au fost introduce pentru protectia lor si a noastra, a tuturor.

Codul rutier si ultimele modificari aduse acestuia se pot vedea aici: www.odat.ro/noul-cod-rutier

Credit foto: MediaFax.