John Kerry se va intalni cu Putin, in Rusia

0
675
Rusia
Rusia

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Joohn Kerry, urmeaza sa se intalneasca cu presedintele rus Vladimir Putin, in timpul primei sale vizite in Rusia de la inceputul crizei din Ucraina din anul 2014.

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus a numit aceasta vizita ca fiind un pas pozitiv, declarand ca liderul rus a pragatit o discutie de o importanta majora la intalnirea de la Sochi.

Occidentul acuza statul rus ca ar fi inarmat rebeli in estul Ucrainei, fiind acuzat si de trimiterea de trupe acolo, dar Moscova neaga acest lucru.

Mai mult de 6000 de persoane si-au pierut viata in lupta ce a inceput in aprilie 2014 intre fortele guvernamentale ucraniene si rusii rebeli, in partea de est a Donetkului si Luhansk. In urma conflictului, peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, a fost anexata Rusiei.

Purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dmitri Peskov, a incurajat decizia domnului Kerry de a veni in Rusia, declarand ca, acesta, va fi mereu deschis in fata unor discutii politice. Prin purtarea acestor conversatii, se pot gasi cai de normalizare a situatiei printr-o coordonare mai stransa asupra deciziilor luate. Tot acesta a declarat ca Rusia este pregatita pentru a disscuta punctele fierbinti de la nivel international, precum si relatiile bilaterale, si ca problema sanctiunilor venite din partea occidentalilor impotriva Rusiei nu va agita partea rusa.

Guvernul din Ucraina, liderii din Occident si NATO declara ca ar exista dovezi clare ale ajutorului oferit de statul rus, ajutand rebelii cu arme- aceasta fiind o acuzatie sustinuta de catre experti independenti. Moscova sustine ideea ca orice rus care ajuta rebelii sunt voluntari.

La Moscova, activistii din opozitiei au publicat un raport intemeiat declarand ca mai mult de 200 de soldati rusi si-au pierdut viata in luptele ce au avut loc la est de Ucraina. Acest raport a fost realizat de politicianul de opozitie Boris Nemtsov, care a fost impuscat mortal in februarie, anul acesta.