Iepurasul de Paste

5
1164
iepurasi de paste
iepurasi de paste

Iepurasul de Paste este unul dintre cele mai importante simboluri ale acestei sarbatori si chiar ne este greu sa ne imaginam Pastele fara un iepuras mustacios langa niste oua rosii. Fiecare reclama, felicitare sau poster din aceasta perioada trebuie neaparat sa aiba un iepuras dragut inclus, fie el adevarat sau animat. Insa de unde provine aceasta traditie?

Iepurasul care aduce oua este originar din Germania, unde simbolizeaza fertilitatea. Asocierea sa cu aceasta sarbatoare este veche de cateva secole, prima mentiune sigura a legaturii dintre cei doi datand din anul 1.500, desi posibilitatea ca el sa fie inclus in traditia populara sa fie mai veche de atat. Tot in Germania au aparut si binecunoscutele dulciuri sub forma de iepuras, in anul 1.800, acestia fiind facuti din aluat si zahar; in aceeasi perioada aveau sa apara, tot in Germania, dar si in Franta, oul de ciocolata.

Acest simbol este, insa, de origine pagana, provenind din festivalul dedicat zeitei Eastre (sau Eostra ori Eostre). Conform legendei, Eastre a descoperit pe camp, in timpul unei ierni geroase o pasare ranita. Dorind sa o salveze de la o moarte sigura, se spune ca deitatea a transformat-o intr-o iepuroaica, insa si-a pastrat capacitatea de a depune oua. In semn de multumire pentru salvarea de la moarte, iepuroaica a decorat oualele depuse si i le-a daruit zeitei. Aceasta este, se pare, legenda din care a aparut asocierea dintre Paste si iepurasul care aduce cadouri copiilor.

Traditia iepurasului de Pastea a ajuns si in America, datorita imigrantilor germani. Aici, se obisnuieste ca “iepurele” sa ascunda oua prin casa sau gradina, iar cei mici trebuie sa le gaseasca.

Mai multe traditii serbeaza iepurele, insa. In China, spre exemplu, acesta traieste pe Luna si are ca ocupatie macinarea orezului, care este considerata esenta vietii. Si pentru budisti, acesta este o creatura selenara, deoarece se spune ca, neavand o ofranda care sa-i duca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe el insuri in focul sacru; ca rasplata, a fost asezat pe Luna. Iepurele este celebrat si in cultura amerindiana, in unele triburi existand legenda conform caruia iepurele a adus focul oamenilor, iar in cultura mayasa se spunea ca acesta le-a adus scrisul.