Gandurile unui viitor medic veterinar

6
1041
De cand ma stiu am fost si sunt o mare iubitoare de animalute tocmai de aceea am si ajuns sa fiu un medic veterinar in devenire .

Chiar daca mai am ceva vreme pana voi termina facultatea si voi ajunge un doctor-medic veterinar cu acte in regula , caci cam asta scrie mai nou pe diploma “doctor medic veterinar …” ,pot sa zic ca am cam inceput sa-mi exercit viitoarea mea meserie si asta ma face sa ma simt bine si sa-mi dea puterea sa merg mai departe , sa trec peste orice obstacol pe care-l intalnesc .

Dupa parerea mea conditia esentiala pentru a avea o cariera de succes in domeniul asta este sa iti placa animalele si sa vrei sa inveti sa le salvezi . Pentru asta insa trebuie sa iti sacrifici o gramada de timp . Pregatirea este foarte importanta  si necesita foarte mult timp . De cele mai multe ori pleci de acasa cand soarele abia , abia se chinuie sa rasara si te intorci tarziu in noapte  . Daca esti dispus sa faci sacrificii , atunci esti pe drumul cel bun .

In ziua de astazi cand zici medic veterinar te gandesti de cele mai multe ori la cel care trateaza pisici si catei insa  e gresit . Tot medicul veterinar este cel care trateaza caii , porcii , oile si ce alte animalute or mai fi . Mai nou  , in societatea actuala  , am observat ca oamenii devin tot mai des  posesori de animalute exotice . Asa ca pe langa animalutele acestea comune pe care le invatam prin facultate mai trebuie sa mai ajungem si pe la gradinile zoologice sa analizam mai indeaproape lamele, igoanele , maimutele , pasarile flamingo si alte vietati .

E frumos … nu pot sa ma plang din cauza asta .

Nu stiu cum sunt alti colegi de-ai mei insa eu pot sa zic ca ma duc cu foarte mare drag la cursuri si laboratoare . La cursuri ne este prezentata partea teoretica iar la laboratoare vedem practic ceea ce ni s-a spus la cursuri. Daca uneori la cursuri mai ai tendinta sa adormi la laboratoare sigur nu .   Noi , viitorii veterinari , aflati abia la inceput de drum avem o mare problema cu timpul . De cele mai multe ori nu avem timp fizic de invatat nici daca n-am dormi noptile . Ar fi perfect daca ziua ar avea 48 de ore si nu 24 ca pana acum .

Dupa parerea mea , Facultatea de Medicina Veterinara este o facultate grea din cauza bagajului de cunostiinte pe care trebuie sa il acumulezi intr-o perioada scurta de timp , insa nu si daca o faci din placere .

Pe zi ce  trece ma conving tot mai tare si nu sunt singura de parerea aceasta ca veterinara este un pic mai grea decat medicina generala .

De ce ? Pentru ca viitori medici umani au de invatat pe corpul uman care este unul singur si la care pot aparea n’spe mii de complicatii insa noi , veterinarii , trebuie sa invatam anatomie si toate complicatiile fiecarui animalut in parte care nu este atat de simplu de retinut .

Ca sa fac o legatura intre medicina generala si medicina veterinara pot sa ii aseman pe veterinari cu medicii pediatrii fiindca pacientii lor nu pot vorbi si trebuie sa afle singuri ce le provoaca suferinta , ori din spusele stapanilor sau in cazul bebelusilor din spusele parintilor .

Din pacate , societatea urbana , foloseste tot mai rar ajutorul medicului veterinar intrucat atunci cand animalul se imbolnaveste este mai pentru taran sa il sacrifice daca sa-l trateze .

La noi in tara este destul de complicat sa practici si aceasta meserie insa cu timpul  , pana termin eu facultatea sper sa se puna pe picioare si partea aceasta a animalelor .

In afara in schimb , medicina veterinara este la mare cautare . Exista o multime de ONG-uri care se ocupa de sanatatea si ingrijirea animalelor de companie si nu numai .

Ca student , cel putin la inceput este greu sa te apuci tu sa tratezi chiar daca stii cam ce sa ii faci . De cele mai multe ori , ai senzatia ca nu stii ce sa ii faci si nu din cauza faptului ca nu ai invatat ci pentru ca esti abia la inceput .

Pana la terminarea facultatii sunt ferm convinsa ca ma voi intalni cu tot felul de cazuri pe care va trebui sa le salvez .

Asa cum ne spunea un profesor doctor de la mine din facultate in clipa in care o sa intervina mila , in sensul ca desi tu esti constient ca daca nu il operezi el va muri si totusi tu nu faci asta pentru ca iti este mila , nu vei mai fi considerat medic veterinar !