Filmele horror clasice: doua recomandari

0
746
Psycho
Psycho

Filmele horror se afla printre cele mai populare genuri ale tuturor timpurilor. In ciuda faptului ca multe dintre filmele horror lansate in ultimii ani au fost mai putin bune sau infioratoare, regizorii si producatorii  crezand ca toata lumea este hemofoba sau se teme de efectele SF, publicul s-a grabit sa prinda loc in primele randuri la fiecare lansare, plecand apoi dezamagit – criticii au adesea dreptate in ceea ce zic. Daca vrem filme de calitate, trebuie sa nu le mai aducem profit celor proaste. Intre timp tin sa va recomand doua filme clasice din genul horror/thriller.

De exemplu, “Copilul lui Rosemary” (“Rosemary’s Baby”), un horror psihologic scris si regizat de Roman Polanksi in 1968, avand-o in rolul principal pe Mia Farrow. Aceasta joaca rolul unei femei gravide care se teme ca sotul ei a facut un pact cu pact cu vecinii lor excentrici, promitandu-le folosirea copilului ca sacrificiu intr-un ritual ocult in schimbul lansarii sale ca actor. Filmul s-a bucura de un succes foarte mare, adunand 33 de milioane de dolari la box office-ul din Statele Unite, pe baza unui buget mic, de doar 3.2 milioane de dolari; criticii i-au oferit de asemenea recenzii pozitive. Ruth Gordon a castigat un premiu pentru “Cea mai buna actrita intr-un rol secundar”, fiind ultimul film horror care avea sa primeasca un premiu pentru joc actoricesc pana la “Misery” in 1990 (film pe care, de asemenea, il recomand).

“Psycho” este unul dintre cele mai cunoscute filme ale tuturor timpurilor, capodopera regizorului Altfred Hitchcock din 1960 dainuind in istoria cinematografiei datorita scenei dusului care are loc in prima parte a filmului. Filmul prezinta intalnirea dintre Marion Crane (interpretata de Janet Leigh), care ajunge la un motel retras, dupa ce fura bani de la angajatorul ei, si Norman Bates (Anthony Perkins), proprietatul cu probleme psihice al motelului. Filmul a primit patru nominalizari la premiile Oscar, in ciuda faptului ca e un film thriller/horror, inclusiv unul pentru “Cea mai buna actrita in rol secundar” si “Cel mai bun regizor”. Institutul American de Film l-a numit ca fiind al saselea cel mai bun film al tuturor timpurilor, fiind considerat un precursor al genului slasher.

Pana Hollywood-ul se decide sa faca filme mai bune, va puteti delecta cu alte filme din trecut, care vor avea un impact emotional mai puternic.