Delta Dunarii

4
729
Delta Dunarii
Delta Dunarii

Delta Dunarii reprezinta zona din Romania cu cel mai mare potential turistic, in ciuda faptului ca nu este destul valorificata. Anul trecut, aceasta a inregistrat 88.021 de turisti, din care mai mult de jumatate (56.722) au fost romani, iar restul de 31.299 fiind straini, proveniti, mai ales, din Uniunea Europeana. Dintre deltele europene, este a doua ca marime, dupa delta fluviului Volga, Delta Dunarii avand o intindere de 3.446 km2. Aceasta se afla pe teritoriul Romaniei si al Ucrainei, insa cea mai mare parte se afla pe teritoriul tarii noastre. Din anul 1991, UNESCO a numit-o rezervatie a biosferei la nivel national  in Romania si parc national in Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii.

Delta Dunarii prezinta pe teritoriul sau 29 de tipuri de habitate, precum plaje, stepe, paduri, ape statatoare sau lagune costiere. Vegetatia reprezentativa este cea caracteristica zonelor umede, evidentiindu-se stuful, papura si rogozul, care apar adesea in amestec cu salcia pitica. Padurile acopera mai bine de 6% din suprafata ei totala, mai importante fiind salcia, plopul, frasinul si arinul, care cresc pe grindurile fluviatile, acestea fiind periodic inundate. Se evidentiaza si padurile de arbori, precum cele alcatuite din stajarul brumariu si pedunculat, ulmul si plopul tremurator; cele mai cunoscute sunt padurile Caraorman si Letea, aceasta din urma fiind cea mai veche rezervatie naturala de pe teritoriul tarii.

Se mai remarca plante agatatoare ca hameiul si curpenul, dar si ochiurile de apa, care sunt acoperite cu vegetatia acvatica plutitoare specifica, precum nuferii.

Delta Dunarii include 45 de specii de peste de apa dulce, dar si mai spectaculos este numarul speciilor de pasari: 360. Aici, vin milioane de pasari din Africa, Asia si restul Europei, acestea aflandu-se doar in tranzit sau cuibarind, poposind pe teritoriul Romaniei pentru diferite perioade de timp. Dintre speciile cele mai cunoscute enumar lebada, rata salbatica, egreta, actila, starcul si prundasul, dar si pelicanul, simbolul Deltei Dunarii. Dintre speciile de peste mai importante sunt stiuca, scrumbia, somnul si tiparul.

Delta nu duce, insa, nici lipsa de mamifere, care prezinta o mare diversitate: mistretul, vidra de rau, nurca europeana, dihorul patat, ariciul, iepurele de camp, popandaul, bizamul, sacalul auriu si hermina mica. In delta mai gasim si cateva specii de reptile, ca vipera, sarpele de alun, tritonul, soparla cenusie, broastele testoate de balta si de uscat, dar si broasca verde de lac si broasca de pamant bruna, toate aceste reptile mentionate fiind protejate prin lege, ca multe dintre speciile pe care le putem gasi aici, de altfel.