De ce avem nevoie de somn

9
1466
insomnie

Ne putem lupta cu noi insine pentru un timp, insa intr-un anumit punct, insomnia duce la nebunie temporara, si poate fi responsabila inclusiv si pentru un deces- sustin specialistii.

Este surprinzator modul in care ne petrecem viata. Ajungi sa iti sarbatoresti aniversarea de 78 de ani iar conform unor calcule, ti-ai petrecut noua ani din viata uitandu-te la televizor, patru in a conduce masina, 92 de zile pe toaleta si 48 de zile pentru a face sex.

Insa daca vine vorba de activitati consumatoare de timp, exista unul care ne sta pe cap toata viata. Ca sa traiesti pana la varsta de 78 de ani trebuie sa iti fi petrecut aproximativ 25 de ani dormind. Intr-un efort de a recupera acest timp “pierdut” este rezonabil sa ne punem intrebarea: cat de mult putem sta treji, si care ar fi consecintele lipsei de somn?

Dar de ce sa dormim in primul rand? Nevoia de a te odihni ramane una foarte puternica, functia exacta a somnului nefiind inca elucidata. Totusi, spun speciaistii, exista ceva in aceasta activitate care ne “reseteaza” tot sistemul. Studiile au demonstrat ca, un somn bun poate ajuta la vindecare, imbunatatirea sistemului imunitar si a metabolismului, iar acestea pot fi motivele pentru care spunem ca ne simtim bine dupa un somn bun.

Pe cealalta parte, somnul insuficient este legat de riscuri mai mari cum ar fi diabetul zahart, probleme cardiace, obezitate, depresie si alte afectiuni. Pentru a evita aceste lucruri, suntem invaluiti de senzatii de disconfort atunci cand nu avem somn in mijlocul noptii: ne lipseste energia, ne simtim ametiti si simtim cu pleoapele apasa prea tare pe ochii obositi. In timp ce luptam impotriva somnului ne scade capacitatea de concentrare iar amintirile pe termen scurt se diminueaza. Daca suntem privati de somn prea mult timp ne epuizam din punct de vedere fizic.