Daneza – The Danish Girl

8
2717

Periodic, rămân fără filme așa că mai apelez și ajutorul prietenilor de pe Facebook. Recunosc, îmi găsesc cu greu filme nevăzute, însă nu despre asta vreau să vorbim acum, ci despre filmul pe care am reușit să-l văd, în sfârșit, aseară, și anume The Danish Girl sau Daneza.

Inspirat după memoriile lui Lili Elbie, autoarea celebrei cărți-jurnal Man into woman, publicată în 1933 și bazat romanul lui David Ebershoff, The Danish Girl / Daneza este povestea de iubire dintre artistul danez Einar Wegener (Eddie Redmayne) și soția lui Gerda (Alicia Vikander).

Cei doi pictori își trăiesc povestea de dragoste în anii ’20, în Copenhaga, când dintr-o simplă joacă, Einar se redescoperă pe sine și face tot ce stă în putiință pentru a deveni femeie, Lili Elbie. Dorința sa de a deveni femeie a fost atât de mare, încât a fost în stare să-și dea și viața pentru asta. 🙂

Subiectul filmului The Danish Girl se învârte în jurul transexualității și cât de aspru erau judecați oamenii care aveau altfel de orientări, altele decât cele normale.

Și Einar Wegener a fost judecat foarte asupra de către oamenii acelor vremuri, unul dintre doctori diagnosticându-l chiar cu schizofrenie.

Finalul filmului este unul extrem de emoționant.

După cum ați putut observa, nu prea vreau să vă povestesc foarte multe din film deoarece aș vrea să duceți la cinematograf să-l vedeți și poate mai apoi o să și citiți cartea. Eu asta urmează să fac.