Culoarea neagra nenorocoasa a pisicilor

9
1064
pisica neagra
pisica neagra

Toata lumea stie ca atunci cand o pisica neagra ii taie calea, inseamna nenoroc in ziua respectiva, insa te-ai intrebat vreodata de ce saracele pisici si-au capatat acest renume rau? Tine pur si simplu de culoarea blanitei lor sau este vorba despre ceva mult mai sinistru de atat?

Cu mii de ani in urma, pisicile de toate culorile se puteau bucura de o viata foarte buna in Egiptul antic, unde daca omorai o pisica, urma sa fii executat intr-un scurt timp. La cateva milenii mai tarziu, crestinismul s-a raspandit prin toata Europa si a inceput sa dea la o parte traditiile pagane si obiceiurile acestora.

Acest lucru insemna si negativizarea unor simboluri pagane cum ar fi fost si zeita romana Diana, la fel de bine ca si pisica care a devenit un simbol pagan din cauza legaturilor sale cu acea zeita si cu alte zeite si zei de mai dedemult. In anul 1233 AD, Papa Gregory al 9-lea a batut ultimul cui la vestile rele despre pisica de culoarea neagra, atunci cand a declarat ca pisicile negre ar fi o incarnare  a diavolului insusi.

Dornici sa isi demonstreze devotamentul, crestinii au inceput sa prinda pisicile de culoarea neagra si sa le arda de vii in cadrul festivalurilor satelor pentru a le pedepsi pentru felul diavolesc in care se prezentau in natura. Acest lucru s-a agravat atat de tare ca pana in secolul 14, pisicile erau oarecum inexistente in unele parti din Europa.

De-a lungul urmatoarelor secole, ideea ca pisicile de culoarea neagra  erau de natura rea a dus pe loc la legatura dintre pisicile de aceasta culoare si  vrajitoare. Pisicile negre, potrivit cu superstitia, se credea ca sunt de fapt niste brajitoare deghizate in animale. Alte persoane sustin ca o pisica neagra ar putea ajunge in cele din urma o vrajitoare dupa ce ar fi slujit o vrajitoare timp de 7 ani.