Concussion (Trauma)

10
2491

Concussion (Trauma), un film care merită nominalizat la Oscar!

Ieri seară, cu mic, cu mare, ne-am dus la Băneasa, să vizionăm filmul Concussion (Trauma). Deobicei, înainte de fiecare film, intru pe Cinemagia să văd cam cât durează filmul și să citesc un rezumat despre acțiunea la care voi lua parte.

Ei bine, de data asta n-am avut timp să mă informez deloc despre el deoarece învățam pentru examenul luni de la medicină legală.

Știam doar că în rolul principal este Will Smith. Coincidență sau nu, acest film, Trauma, se învârte în jurul unui medic legist.

Personal, filmul a fost bestiaaaaaaaaaaaal!!!! 

Lasând la o parte faptul că e despre medicină, Will Smith, adică Bennet Omalu, mă scuzați, doctorul Bennet Omalu, interpretează foarte bine rolul de medic legist.

Filmul acesta mi-a pus rotițele în funcțiune și i-am mai explicat și domnului de lângă mine ce vedea doctorul Bennet Omalu la microscop.

Pentru că e un film care merită văzut la cinema am să vă spun decât câteva lucruri despre el iar pe restul le veți descoperi singuri.

Subiectului filmului este realizat după cazuri reale, mai exact, despre Encefalopatia Traumatică Cronică (ETC) pe care un medic legist de culoare, a descoperit-o în urma examinării creierului lui Mike Webster (David Morse), un celebru jucător de fotbal american.

ETC-ul apare la jucătorii de fotbal american în urma loviturilor puternice pe care le primesc în timpul meciului foarte dur. Conform lui Omalu, Mike în cei 18 ani de carieră a primit peste 70.000 de lovituri în cap. Creierul uman, din punct de vedere anatomic, nu prezintă nici o protecție împotriva loviturilor.

Cum credeți că au reacționat cei din NFL atunci când doctorul Bennet Omalu a făcut public acest diagnostic? Ce s-a întâmplat cu cariera lui?Știați că ciocănitorile se lovesc cu capul de lemn de până la 20 de ori pe secundă, de 1200 de ori mai mult decât forţa gravitațională, fără a suferi vreo comoție cerebrală, retine detaşate sau orice alte simptome de traumatism cranian???

Pentru a preveni leziuni ale creierului, din cauza ciocanitului rapid si repetat, ciocanitorile au evoluat o serie de adaptari. Acestea includ marimea creierului, care este mic si orientarea acestuia in interiorul craniului, care maximizeaza zona de contact intre creier si craniu, precum si durata scurta de contact. Cu cateva milisecunde inainte de contactul cu lemnul, o membrana mai groasa se inchide protejand ochii pasarii de aschii. Narile sunt, de asemenea, protejate.