Cofetaria, o afacere de viitor?

5
1608

In drumul meu spre metrou, de acasa sau de la cabinet, trec pe langa o gramada de farmacii, Mega Image-uri, covrigarii, patiserii, cofetarii. Altele au vad, altele au mai putin vad, insa toate raman deschise, ceea ce inseamna ca le merge daca au de unde sa plateasca chiria. Cred ce cel mai bine le merge covrigariilor si magazinelor care se afla in apropierea gurei de metrou.

Intr-o seara, in drumul meu spre casa, ma gandeam la o idee ipotetica si anume – daca m-as reprofila, mi-ar placea sa-mi deschid o cofetarie.

Ma gandesc ca in orice afacere, nu doar in afacerile cu produse de patiserie trebuie sa tii cont de niste reguli precum: Investitie, costuri, locatie.

Si sa le luam pe rand …

Locatie – O cofetari poate fi deschisa atat in centrul unui oras cat si in cartierele de la periferie. In cazul unei locatii la periferie , nu dezvoltati un local de lux , ci unul in care preturile sa permita accesul unui numar mare de clienti. Unul dintre avantajele afacerilor cu cofetarii este numarul mare de potentiali clienti. La cofetarie vin atat copii, cat si adulti sau batrini, iar produsele sunt destul de usor vandabile.

Costuri – O mare parte din cheltuieli scad prin alegerea unor furnizori din orasul in care este amplasata cofetaria. Cresterea preturilor la materia prima a deteminat multe cofetarii sa isi scumpeasca in mod repetat produsele. O rezolvare a acestei probleme se face prin investitia intr-o ferma proprie, care asigura o parte din materia prima.

Investitie : Cea mai mare parte a banilor va trebui investita in utilaje pentru laborator. Investitia in propriul laborator este obligatorie . Pe langa faptul ca scad costurile de operare, aduce si un prestigiu in ochii clientilor care prefera produsele proaspete.

Diversificarea serviciilor si a produselor , adica torturi botez pentru fete si baieti, torturi pentru zile de nastere, nunti etc, precum si mentinerea constanta a calitatii sunt esentiale ptr. mentinerea pe piata a unei astfel de afaceri. Dezvoltarea unui sistem de livrare de prajituri la domiciliu este una dintre idei, insa este obligatoriu sa fie avuta in vedere optimizarea costurilor. Lipsa capitalului este una dintre problemele oricarei afaceri aflate la inceput . Nu ezitati sa diversificati business-ul prin vanzarea si de alte produse: pizza, patiserie . Adaptati-va sezoanelor si schimbati oferta in functie de aceasta . De exemplu , vara oferiti inghetata si iarna , in preajma sarbatorilor de iarna , cozonaci.