Calitati de care ai nevoie pentru a fi freelancer

6
504
Freelancer

Te gandesti sa iti incepi o proprie afacere dar nu esti sigur de unde sa incepi. Poate ca nu e neaparat o afacere, poate e un hobby pe care il ai si pe care ai realizat ca poti sa-l materializezi. Nu iti place sa fii condus, iti place sa fii propriul sef. Toate aceste caracteristici sunt in principal ceea ce descriu un freelancer – un liber profesionist, o persoana care lucreaza si castiga pe cont propriu fara a fi subordonat cuiva.

A fi freelancer presupune insa o serie de calitati, de talente si abilitati fara de care nu vei putea reusi. Organizarea este prima trasatura ce se numara printre aceste aspecte. Plecand de la expresia “masoara de 10 ori si taie o data”, un freelancer trebuie sa fie foarte organizat dar si meticulos. Odata ce vei ajunge sa lucrezi cu diversi clienti, vei fi tot mai ocupat si astfel organizarea timpului si nu doar a acestuia este un aspect pe care trebuie sa il ai foarte bine in vedere.

Abilitatea de a economisi. Aceasta este necesara in absolut orice domeniu ai activa ca freelancer. Trebuie sa pui deoparte o suma de bani lunar in asa fel incat sa iti poti continua activitatea in cazuri nefericite. Astfel de situatii apar cand un client intra in incapacitate de plata, cand ti se defecteaza un echipament indispensabil pentru munca ta sau oricare alta situatie.

Chiar daca a fi freelancer inseamna sa fii propriul sef si sa iti stabilesti propriile reguli, asta nu inseamna ca poti lasa deoparte tot ceea ce tine de disciplina. Daca iti doresti, spre exemplu, sa lucrezi 40 de ore pe saptamana pentru a multumi clientii si pentru a castiga mai mult, va trebui sa iti formezi un program, sa te trezesti devreme in fiecare dimineata, sa respecti o anume rutina in asa fel incat acest obiectiv sa fie indeplinit.

Concluzionand, disciplina, organizarea, economia, sinceritatea si transparenta fata de proprii clienti sunt calitatile absolut necesare in cazul in care vrei sa devii freelancer. Desigur, si talentul si abilitatile personale trebuie incluse in ecuatie. Ce ar mai ramane de zis? Succes!