Ai absolvit, acum ce faci?

0
657
absolvit

Daca ai ocazia sa discuti cu o serie de absolventi de facultate ce au reusit sa se angajeze, vei vedea ca un lucru se remarca in special. Marea majoritate iti vor spune ca jobul pe care il au sau cariera pe care au inceput-o nu reprezinta ceva pentru care sa simta pasiune. Mai degraba iti vor spune ca au fost atrasi de cariera respectiva pentru ca sectorul este in dezvoltare, sau ca plata este foarte buna, ori ca in domeniul respectiv erau cele mai multe joburi disponibile.

Ceea ce multi nu realizeaza dupa ce au absolvit este faptul ca piata joburilor se schimba si se adapteaza si in functie de economie. O cariera sau un job la foarte mare cautare in perioada curenta poate fi mult mai putin cautat peste 5 sau 10 ani. Cariere ce par promitatoare in momentul de fata pot sa nu mai fie atractive dupa aceasta perioada, intrucat piata muncii devine supra-saturata de specialisti in domeniu.

De cateva decenii incoace exista posibilitati si oportunitati pentru fiecare, de a-si urma cariera dorita, jobul dorit pentru care au si talent si inclinatie. Alegerea este de obicei insa facuta in favoarea altor joburi decat cele visate, pentru simplul motiv ca “asta se cauta”. Dupa cativa ani insa, cei ce au absolvit facultatea si aleg aceasta cale nu mai sunt deloc multumiti de ceea ce fac si se simt subapreciati si plafonati de jobul ales.

Chiar daca suna a cliseu, chiar daca auzi asta peste tot, trebuie sa iti urmezi pasiunea. Ceea ce te atrage, activitatea care iti place, poate fi si o modalitate de castig, chiar daca in momentul in care ai absolvit nu este la atat de mare cautare. Trebuie sa iti gasesti acel job, acea cariera care sa iti ofere satisfactia implinirii dorintelor. Facand ceea ce iti place, muncesti cu placere, munca nu mai este chiar munca, iar odata ce intervine si pasiunea, rezultatele si recompensele financiare nu intarzie sa apara. Munca ta de o viata nu trebuie sa fie una monotona, una de care sa nu fii multumit; mai bine cauti sa iti valorifici pasiunile, abilitatile si talentele, pentru ca daca nu ai acea multumire necesara nu vei putea avea nici performantele dorite.