A Little Chaos – Haos la Versailles

0
1122

A Little Chaos – Haos la Versailles.

În regia lui Alan Rickman, drama romantică Haos la Versailles este povestea frumoasei văduve Sabine De Barra (Kate Winslet) care reuşeşte să ajungă să construiască una dintre cele mai frumoase grădini şi fântâni de la palatul regelui Ludovic al XIV-lea din Versailles.

Sabine este un personaj complex, atipic vremurilor în care trăieşte. Acţiunea se desfăşoară în secolul al XVII-lea, iar ea, o femeie singură şi văduvă, intră în graţiile artistului peisagist André Le Notre, dar îl cucereşte cu simplitatea sa chiar şi pe regele Ludovic al XIVlea.

Este aleasă să dea un interviu cu renumitul artist peisagist André Le Notre, dar pleacă de la el din birou descumpănită. Într-o lume a bărbaţilor, era singura femeie care concura pentru a crea împreună cu maestrul grădinile de la Versailles, iar dscuţia cu Le Notre nu a fost una tocmai reuşită. Părăseşte biroul lui dezamăgită crezând că a ratat cu siguranţă şansa de a construi grădina de la Versailles.
Le Notre pe de altă parte a fost fascinat de haosul din ordinea Sabinei. I-a studiat schiţele şi a simţit că femeia are multe de spus în domeniul lui şi îi acordă o şansă. La ceas de noapte se hotărăşte să îi facă o vizită acasă şi aşa descoperă raiul pe care ea şi l-a creat în propria grădină.

Cei doi ajung să lucreze împreună, să se cunoască, să se simtă şi să se îndrăgostească. Îşi trăiesc dragostea în taină şi îi construiesc regelui o grădină superbă, exact aşa cum si-au imaginat, dar nu scapă de intrigile de la Palat şi au de înfruntat câteva obstacole.

Planurile lor de la Versailles sunt date peste cap de către soţia lui Le Notre, care, deşi are o viaţă extraconjugală, devine geloasă când îşi dă seama că soţul ei s-a îndrăgostit de Sabine şi încearcă să îi pună beţe în roate.

În tot acest timp, Sabine ajunge să îl cunoască personal şi pe Rege, confundându-l cu grădinarul şef de la curte, şi petrec câteva ore singuri în grădină. Poartă o discuţie interesantă şi reuşeşte să îl cucerească şi pe Rege, care o va susţine din umbră în planurile sale în ceea ce priveşte grădina de la Versailles.

Sabine De Barra ascunde o adevărată dramă. Soţul ei şi fiica lor de câţiva ani îşi pierd viaţa într-un accident bizar, iar ea se învinovăţeşte pentru moartea lor. Trăieşte cu această vină care o sufocă, iar Le Notre o ajută să treacă peste.